Loading...

Oftalens - Dr. Zoran Koturović

Liječenje dijabetesne retinopatije

Liječenje dijabetesne retinopatije

Treba imati u vidu da se kod 95% pacijenata sa već postojećom dijabetesnom retinopatijom može spriječiti značajan gubitak vida ukoliko se liječenje započne na vrijeme. Upravo se u tome ogleda važnost redovnih godišnjih pregleda oftalmologa.
Kod postojanja značajnijih oštećenja, dijabetesna retinopatija se može liječiti primjenom argon lasera i laser fotokoagulacijom (LFC).
Laser fotokoagulacija je metoda kod koje se primjenom laserskih pulseva na oštećene krvne sudove mrežnjače spriječava dalje curenje tečnosti iz oštećenih krvnih sudova i spriječava formiranje novih krvnih sudova. Takođe se kod postojanja edema žute mrlje spriječava njegovo pogoršanje i ubrzava povlačenje tečnosti i njegovo smanjenje.
Laser fotokoagulacija je ambulantna procedura, radi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji i potpuno je bezbolna metoda.
Kod nekih pacijenata može doći do krvarenja u staklasto tijelo koje se nalazi ispred mrežnjače i dovesti do pada i zamućenja vida. Ukoliko poslije određenog vremena ne dođe do resorpcije krvi i povlačenja smetnji moguće je uraditi vitrektomiju u cilju otklanjanja simptoma i poboljšanja vida.
Ukoliko je kao posljedica šećerne bolesti nastala komplikovana katarakta koja dovodi do pada vida moguće je uraditi operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva.
Ukoliko je kao komplikacije šećerne bolesti došlo do nastanka glaukoma potrebno je i njegovo praćenje i liječenje.

Odgovori na vaša pitanja